Vraagt u zich af hoe een barbecue op de juiste manier schoonmaakt? Wij helpen u. Of u nu jaarrond uw gasbarbecue veel gebruikt of alleen maar op een warme zomerse dag, het is erg belangrijk uw barbecue in tip-top conditie te houden.

Schoonmaken van de barbecue: Top onderhoudstips voor een brandschone gasbarbecue

arrow

Wat heb ik nodig om een gasbarbecue schoon te maken?

Allereerst, de voorbereiding. Omdat een gasbarbecue een specialistisch kooktoestel is, is het het beste om een aantal dingen tot uw beschikking te hebben voor speciale klussen:

  • Handschoenen: Aangezien barbecues soms vet worden is het een goed idee om rubber handschoenen te dragen tijdens het schoonmaken.
  • Schoonmaakborstels: Een echte basisbehoefte voor het schoonmaken van barbecues, deze borstels hebben altijd stalen borstelharen en zijn in verschillende maten beschikbaar.
  • Schraper: Een plastic schraper voor de barbecue is ideaal voor het losmaken van achtergebleven vetten in de ketel.
  • Spons: Een tweezijdige spons met een anti-kras schuurzijde is een toevoeging waarmee hardnekkige vlekken kunnen worden aangepakt.
  • Reinigers/sprays: Er zijn verschillende speciale reinigers beschikbaar voor verschillende doelen, zoals voor grillroosters, email en roestvrij staal.
  • Microvezeldoek: Een zachte doek om de buitenkant van uw barbecue af te nemen of op te poetsen – ideaal voor zowel roestvrij stalen als geëmailleerde modellen.
  • Lekbakjes: Gebruik deze bakjes preventief: geplaatst onderin de barbecue vangen ze het vet op en maken schoonmaken eenvoudiger.

Hoe een gasbarbecue schoon te maken

De binnenkant van uw gasbarbecue schoonmaken:

1. Begin het schoonmaken van uw gasbarbecue met het loskoppelen van de gasfles, volg hiervoor uw gebruikershandleiding voor aanwijzingen voor uw specifieke model.
2. Vervolgens borstelt u de roosters om daarmee voedselresten te verwijderen en spray dan roosterreiniger erop wat u 30 seconden laat inweken. Hierna kunt u de roosters met de schuurzijde van de spons boenen, spoel af met water en zet de roosters apart om ze op te laten drogen.
3. Spray de roosterreiniger in de ketel en op de flavoriser bars en laat dit 30 seconden inweken. Schraap vet en resten met de plastic schraper weg. Zet de flavoriser bars apart en maak ze met een spons schoon.
4. Veeg de ketel, de druibakhouder en bodemplaat schoon: gebruik een schoonmaakborstel indien nodig. Pas op dat er geen water op de branderbuizen terecht komt.
5. Zorg ervoor dat de barbecue goed droog is voor u de onderdelen weer monteert en behandel de roosters met een anti-aanbakspray.

De buitenkant van uw gasbarbecue schoonmaken:

1. Spray de juiste cleaner (email of roestvrij staal) op alle geëmailleerde of stalen onderdelen.
2. Neem de spray af met een microvezeldoek. Let op: wanneer u een roestvrijstalen oppervlak schoonmaakt, veeg dan in de richting van de groeven om krassen te voorkomen.
3. Spoel de frames/panelen af met een lauw sopje en een spons.
4. Droog ze goed af met een microvezeldoek.
5. Gebruik een borstel voor de spinbescherming om de luchttoevoer van de branders schoon te maken.

Hoe vaak moet ik mijn barbecue schoonmaken?

Het schoonmaken van de barbecue zorgt niet alleen voor veiliger en plezieriger barbecueën, het helpt ook uw barbecue er mooi uit te laten zien en altijd klaar te zijn voor gebruik. Misschien is wel het allerbelangrijkste dat regelmatig onderhoud en schoonmaken ervoor zorgt dat uw gerechten een ware smaakexplosie zullen geven doordat ze perfect dichtschroeien op uw brandschone roosters. Met de bovengenoemde manier van schoonmaken, adviseren we de binnenkant van de barbecue vier keer per jaar te doen en de buitenkant twaalf keer per jaar.

Moet ik mijn barbecue voor of na gebruik schoonmaken?

Voor een regelmatigere schoonmaakroutine adviseren wij een eenvoudige drie-staps methode te volgen voor u begint met barbecueën:

Samenvatting

Met een Weber barbecue kunt u jaarrond genieten van regelmatig barbecueën voor snelle avondmaaltijden als ook voor urenlang barbecueën. Al onze gasbarbecues zijn gebouwd voor een lange levensduur en vragen slechts snel en eenvoudig reinigen – kijk maar:

Dit betekent dat u meer tijd kunt besteden aan uw vrienden en familie, terwijl u de perfecte rooksmaak aan uw steaks toevoegt - gegarandeerd.