Schoonmaken en onderhoud

arrow

Wist je dat de gas- en houtskoolbarbecues van Weber een leven lang mee kunnen gaan als je ze maar goed onderhoudt? Als je goed voor je barbecue zorgt, heb je altijd de beste resultaten en met een beetje kennis hoeft het schoonmaken niet lastig te zijn. Vraag maar aan de Oostenrijkse verzamelaar Norbert Schmidt, die minimaal 100 keer per jaar grilt en een kleine 120 kilo houtskool gebruikt voor zijn verzameling van 50 Weber-barbecues. Schmidt verzamelt alleen Weber-houtskoolbarbecues (zijn oudste model komt uit 1961) en heeft normaal gesproken vijf barbecues in de rotatie. Wij kunnen niemand beter bedenken om ons alles te vertellen over barbecue-onderhoud. 

Hij heeft vier trucs voor het schoonhouden van je barbecue, zodat deze altijd klaar is voor het volgende seizoen.

Maak de barbecue na elk gebruik schoon 

Na elk gebruik schoonmaken. Het is heel belangrijk om de as direct weg te gooien, want natte as vernielt je barbecue. De volgende dag borstel ik eigenlijk altijd de binnenkant van de ketel met zeep en water en spoel ik de buitenkant af met een tuinslang.

Warmte is je vriend 

Ik gebruik de pyrolytische methode. Als ik klaar ben met grillen, sluit ik het deksel, zet ik alle ventilatieroosters open en maak ik hem zo heet mogelijk. Wanneer het vuil na 5-10 minuten is verkoold op de grillroosters, verwijder ik het met de Weber-staalborstel.

Investeer in een houtskoolhouder 

Gebruik tijdens het grillen opvangbakjes en houtskoolhouders. Je kunt hitteschade oplopen en het glazuur vernielen als je kolen op dezelfde plek opstapelt zonder de houtskoolhouder. Dus: gebruik een houder en roteer de positie bij het begin van elke keer als je hem gebruikt.

Kijk uit voor de winter 

Bewaar je barbecue in de winter binnen, in een garage of kelder. Gebruik een hoes en sluit de bovenste en onderste ventilatieroosters. Plaats hem tijdens een storm op een veilige plek zodat hij niet omvalt. De porselein geëmailleerde coating beschermt tegen roest, maar een deuk in de ketel kun je niet repareren!

"Houd je barbecue zo schoon en ongeschonden als die van Norbert met de bijbehorende schoonmaakproducten. Ontdek wat er allemaal mogelijk is op schoonmaakgebied, met het assortiment schoonmaakproducten van Weber."