De perfecte biefstuk

arrow

De perfecte biefstuk:
wat u moet doen voordat u de barbecue aansteekt

De perfecte biefstuk wordt vaak gezien als een ongrijpbare prestatie – iets dat het best aan hoogopgeleide professionals kan worden overgelaten. Gelukkig is het in het echt lang niet zo moeilijk. Met een beetje kennis en het juiste gereedschap is het grillen van de perfecte biefstuk een verrassend koud kunstje. Volg deze snelle richtlijnen om een vijfsterrenmaaltijd op tafel te toveren.

Kies eerst een stuk vlees. Dunnere stukken zijn snel gaar, waardoor de speelruimte tussen rauw en te gaar erg klein is. Zoek naar stukken vlees van tenminste 2,5 cm dik. Vervolgens kijk je naar hoe het vlees eruitziet. Een stuk vlees met weinig vet is, eenmaal gaar, taai en weinig smaakvol. Zoek naar gemarmerd vlees, met witte vetaders. Dit soort vlees wordt mals en sappig. Wij zijn vooral erg gek op de T-bone, een heerlijke combinatie van ossenhaas en entrecote. Andere vleessoorten van topkwaliteit zijn ribeye, ossenhaaspunt en longhaas.

Als je twijfelt over wat je wilt, helpt jouw lokale slager je graag een keuze te maken. Kruiden, of niet kruiden? Er zijn heel wat makkelijk te bereiden kruidenmengsels die extra smaak aan jouw biefstuk geven. Marinades – mengsels van olie, zuur (zoals citrus of azijn) en ingrediënten, zoals kruiden of suiker – zijn zeer geschikt om vlees malser te maken, maar het is dan wel nodig om het vlees minimaal een uur te laten weken. Als je haast hebt, bestrooi dan beide kanten van de biefstuk met een ruime hoeveelheid zout en peper, en voilà!

De perfecte biefstuk grillen

Sear Grate

Geschikt voor Gourmet BBQ System grillroosters

64,99 €
incl. BTW
Learn More

Als het vlees eenmaal klaar ligt, is het tijd om de barbecue aan te steken. Hier houdt het gietijzer van de GBS Sear Grate de hitte vast, zodat de biefstuk gelijkmatig gaar wordt. Plaats eerst de biefstuk direct op hoge warmte, waardoor de buitenkant dichtschroeit terwijl het vocht in het vlees wordt opgesloten. Gaar 1 tot 2 minuten, of totdat de biefstuk niet meer aan het grillrooster plakt, en verplaats het vlees vervolgens naar indirecte warmte. Daar kan het vlees doorgaren en de gewenste binnentemperatuur bereiken zonder dat de buitenkant verkoold raakt.

Hoe ‘gaar’ is gaar?

Als het vlees eenmaal volledig gaar is, neem je het van de barbecue en laat je het een aantal minuten rusten voordat je het opdient. Hoe weet je precies wanneer jouw biefstuk gaar is? Gebruik je iGrill thermometer. Deze hittebestendige vleessensor bewaakt de kerntemperatuur van de biefstuk, zodat je niet meer hoeft te gissen. Sommige mensen willen hun biefstuk vanbuiten aangeschroeid en vanbinnen donkerrood, anderen hebben liever door en door bruin, dus de ideale steak is uiteindelijk een kwestie van smaak. Maar of je jouw vlees nu ultra-rare, well done, of ergens daartussenin wilt, met de iGrill haal je elke keer het perfecte resultaat.

ULTRA-RARE: 46–49° C
RARE: 52–55° C
MEDIUM-RARE: 55–60° C
MEDIUM-WELL: 65–69° C
WELL DONE: OVER 71° C